Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Σχεδιάζεται λύση για το κυκλοφοριακό χάος στις Σαράντα Εκκλησιές

Κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω του μεγάλου όγκου οχημάτων που διέρχεται από την περιοχή για να κατευθυνθεί προς τον περιφερειακό αλλά και τον Ζωολογικό Κήπο και το Θέατρο Δάσους. Στην ανάθεση κυκλοφοριακής μελέτης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στίλπωνος Κυριακίδη
Στίλπωνος Κυριακίδη
Να δώσει λύσεις στα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής των Σαράντα Εκκλησιών επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος προχωρά στην ανάθεση κυκλοφοριακής μελέτης με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Ο οικισμός των Σαράντα Εκκλησιών, που ανήκει διοικητικά στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα, δεν εξυπηρετεί μόνο την τοπική κυκλοφορία, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την εξυπηρέτηση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς την περιφερειακή οδό, με κυκλοφοριακή επιβάρυνση του συνόλου του οδικού της δικτύου.

Στίλπωνος Κυριακίδη - Αγίου Δημητρίου
Στίλπωνος Κυριακίδη - Αγίου Δημητρίου
Στίλπωνος Κυριακίδη - Αγίου Δημητρίου

Σύμφωνα με το τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, μεγάλος όγκος οχημάτων διέρχεται από την περιοχή, προκειμένου να κατευθυνθεί προς το Ζωολογικό Κήπο και το Θέατρο Δάσους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα και οχλήσεις στους κατοίκους της περιοχής.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, τα συγκεκριμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, καθιστούν αναγκαία την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, επισημαίνοντας επιπλέον, ότι δεν έχει εκπονηθεί ποτέ στο παρελθόν ανάλογη μελέτη στην περιοχή.

Για ζωτικής σημασίας μελέτη στις Σαράντα Εκκλησιές κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Όπως επισημαίνει, «ο δήμος προχωρά στην επείγουσα κυκλοφοριακή μέλετη ώστε να υπάρξουν αστικές βελτιώσεις στην περιοχή». Ένα απέραντο πάρκιγκ χαρακτήρισε την περιοχή ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Γωγάκος, μιλώντας για τριτοκοσμική εικόνα, καθώς, όπως αναφέρει, όλοι παρκάρουν εκεί και στη συνέχει κατευθύνονται προς το κέντρο.

Η κυκλοφοριακή μελέτη

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, η μελέτη θα εκπονηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο, χρονικής διάρκειας 90 ημερών, θα περιλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων κυκλοφορίας και στάθμευσης καθώς και τη μελέτη κόμβων και διασταυρώσεων με παρουσίαση των προκαταρκτικών προτάσεων. Το δεύτερο στάδιο, διάρκειας 60 ημερών, θα περιλαμβάνει τις οριστικές προτάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ολοκληρωμένων μελετών κόμβων, στάθμευσης, αναπλάσεων πεζοδρομίων και βελτίωσης της εξυπηρέτησης από την αστική συγκοινωνία. Η προεκτιμώμενη δαπάνη για την αμοιβή της παραπάνω μελέτης, ανέρχεται στο ποσό των 27.570 ευρώ.

Στίλπωνος - Κυριακίδη
Νέστωρος Τέλλογλου - Αγίου Δημητρίου
Στίλπωνος Κυριακίδη
Αγίου Δημητρίου

Στόχοι Μελέτης

α) Η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, με συλλογή στοιχείων όσον αφορά στα κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της περιοχής και στις υφιστάμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
β) Η αξιολόγηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και επεμβάσεων που έχουν εφαρμοσθεί στην περιοχή (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, μέτρα οδικής ασφάλειας κλπ.) και η διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ή τροποποιήσεις των υφιστάμενων.  
γ) Η διατύπωση προτάσεων για την αύξηση της οδικής ασφάλειας, με κατάλληλες διαμορφώσεις και τη βελτίωση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης σε θέσεις του οδικού δικτύου, με προβλήματα οδικής ασφάλειας,
δ) Προτάσεις μετατροπής οδών σε ήπιας κυκλοφορίας ή και μετατροπής  πεζοδρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, κατόπιν κυκλοφοριακής μελέτης.
ε) Η μελέτη για την άρτια κυκλοφοριακή ρύθμιση σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις ή προκαθορισμένους κόμβους από την Υπηρεσία, που θα συμπεριλαμβάνει μελέτη σκοπιμότητας για την τοποθέτηση συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, είτε  προτάσεις για τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων των οδών που συμβάλλουν στον κόμβο
στ) Προτάσεις για την οργάνωση της στάθμευσης παρά το κράσπεδο με κατάλληλες διαμορφώσεις, με σκοπό τη μείωση του προβλήματος.
ζ) Προτάσεις για ανάπλαση των πεζοδρομίων, κυρίως αυτών που εξυπηρετούν μεγάλες ροές πεζών με μέριμνα στη διέλευση των πεζών και ΑμεΑ.
η) Προτάσεις τροποποίησης δρομολογίου για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης από την αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ.

Εδώ θα συμπληρώσω και τις προτάσεις του συνδυασμού του κ. Καλαφάτη (προεκλογικά) για τη συγκεκριμένη περιοχή και θα περιμένω και την ανάλογη παρέμβαση:

- Περιβαλλοντική εξυγίανση των ρεμάτων που διασχίζουν την περιοχή, αντιπλημμυρικά έργα, διαμορφώσεις πρασίνου και απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων και εστιών ρύπανσης.
- Ανάπλαση και αναβάθμιση του άλσους γύρω από το Τελλόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
- Ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Αγωνιστών (πρώην Βυζουκίδου).
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την περιοχή των φοιτητικών εστιών.
- Συνεργασία µε το φορέα διαχείρισης εκτάσεων ΗΡΑΚΛΗ για εκπόνηση προγράμματος αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευής χώρου στάθμευσης.
- Έργα αντιστήριξης πρανών προς την πλευρά της Ευαγγελίστριας, σε συνδυασμό µε μελέτη κατασκευής ασφαλών προσβάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών περιοχών.
- Διεκδίκηση παραχώρησης οικοπέδου ιδιοκτησίας ΑΠΘ για να µην αποχαρακτηρισθεί από Παιδικός Σταθμός και στη συνέχεια, κατασκευή πρότυπου παιδικού σταθμού για την εξυπηρέτηση της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας.
- Ανακατασκευή της παιδικής χαράς που βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίτη.
- Έργα οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού και οδικής σήμανσης για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς πρόσβασης στην περιφερειακή οδό (οδός Αγαθουπόλεως).

Σχόλια