Ετελείωσε....ετελείωσε...!

Εικόνα
Στις αρχές της χρονιάς, ως Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας, επισκεφθήκαμε την υπεύθυνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (στην Αγγελάκη). Μας διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα του σχολείου μας (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο) είναι ήδη γνωστά και έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.... Εμείς ως σύλλογος, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάψουμε, τον Μάρτιο, την (χρονίζουσα άθλια κατάσταση) εξωτερική όψη του κτιρίου ( https://bit.ly/36H3hMn ) και να περιμένουμε τις παρεμβάσεις που μας διαβεβαίωσαν.... Εκείνο το διάστημα επισκέφθηκε το σχολείο και αντιδήμαρχος, ο οποίος ιδίοις όμμασι είδε την κατάσταση του προαύλιο χώρου και δήλωσε έκπληκτος (!!) για την κατάσταση του. Λίγες μέρες μετά ήρθαν και δύο κάδοι ανακύκλωσης που είχαμε ζητήσει.... Το πλάνο έλεγε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Δαγκλή και της μετατροπής της σε πεζόδρομο/δρόμο ήπιας κυκλοφορίας , για να μπορέσουν να μπούνε φορτηγά έτσι ώστε να γίνει ασφαλτόστρωση της αυλής αλλά και να επ

Αποκομμιδή απορριμάτων από τους χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών

Η ιστορία ξεκινάει πριν περίπου 6 χρόνια, όταν έστειλα στην Υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, την κάτωθι επιστολή:

''Καλημέρα Στη περιοχη που ζω (Χαλκιδικής) καθε Παρασκευη υπάρχει λαϊκή αγορά. Όλες αυτές τις μέρες δεν εγινε αποκομιδη σκουπιδιών...μέχρι και χθες τα ξημερωματα (μόνο αυτα που ηταν εκτός κάδων...)! Μερικές ώρες αργότερα εκεί που ήταν τα σκουπίδια, τη θεση τους πήραν τα καφάσια με τα φρουτα κα τα...ζαρζαβατικά των μανάβηδων της λαϊκής. Χωρίς να εχουν πλυθει τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι..Ετσι απλα. Σε πολλα σημεια που ειδα σημερα δίπλα ακριβως απο τα σκουπιδια υπάρχουν εμπορευματα - ως επι το πλείστον τροφιμα. Και τωρα με τη βροχή ειναι ακομα χειροτερη η κατασταση...Τιθεται θεμα για την υγεια ή οχι? Η απαντηση ειναι αυτονοητη νομιζω...Και καθε Παρασκευη μετα το περας της λαϊκης το ιδιο θεαμα...Παντου σκορπια καφασια, φρουτα, λαχανικα, σκουπιδια...Τριτοκοσμικες εικονες σε μια περιοχη που ζει εδω και καποια χρονια τη παρακμη της....Γιατι ο Δημος δεν δινει μεγαλες σακουλες σε καθε επαγγελματια ετσι ωστε μετα τη ληξη να ειναι ολα συμμαζεμενα και καθαρα (εννοειται δεν αναφερομαι στα καφασια, που και αυτα αντι να τα εχουν πεταμενα θα μπορουσαν να ειναι στοιχισμενα πισω απο καθε παγκο...). Και να υπαρχει προστιμο σε περιπτωση μη συμμορφωσης.... Ψιλα γραμματα...... Ευχαριστω για τη τυχον προσοχη σας!'' 

Από τότε ακολούθησαν κι άλλες επιστολές, εκατέρωθεν....Όπως αυτή τον Ιανουάριο του 2012:

''Στην οδο Χαλκιδικής, όπως γνωρίζετε καθε Παρασκευη γινεται λαϊκή αγορά. Πέρα απο την βρωμια που μενει μετα (είχα προτεινει σε παλιοτερο mail να μοιράζονται απο 2 πλαστικές σακουλες σε κάθε πάγκο έτσι ώστε να περιοριστούν τα σκόρπια σκουπίδια), μένουν για να στολίζουν τα (όποια) δέντρα, τους στύλους, τις κολώνες τα απομεινάρια απο τις ταινιες επισημανσης που μπαίνουν απο την προηγούμενη της λαϊκής. σας επισυνάπτω και δυο φωτογραφιες που μπορειτε να ''θαυμάσετε'' την ομορφιά του τοπίου. Μια-δυο φορές πήρα ενα κοπιδι και καθαρισα οσα μπορεσα αλλα αυτο δεν ειναι λύση. Ίσως να ακουγομαι ως ενας ''περιεργος'' συνταξιουχος που δεν εχει με τι να ασχοληθει....Δεν ειμαι συνταξιουχος, ουτε καν 40αρης....Αλλά θεωρώ, οτι απλα πραγματα μπορουν να κανουν καλυτερη τη ζωη μας δε γινονται...κι αυτο πραγματικα με θυμωνει. Ακομα και σημερα υπαρχουν ταινιες δεμενες απο τη μια κολωνα στην αλλη...Μπορουν οι οδοκαθαριστες, αφου κανουν την αποκομιδη την ιδια ωρα με ενα μαχαιρι ή κοπιδι να βγαζουν και τα απομεινάρια...Εκτός κι αν η λογικη λεει, οτι καποια στιγμη θα πεσουν μονα τους....Δε νομιζω να χρεωνεται ο Δημος με βαρεα γι' αυτο.''

Και φτάνουμε στον Δεκέμβριος του 2013, όταν λάμβανα απαντητική επιστολή από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από επαναλαμβανόμενα ερωτήματα-αιτήματα σχετικά με το πρόβλημα καθαριότητας της λαϊκής αγοράς που λαμβάνει χώρα κάθε Παρασκευή στην οδό ''Χαλκιδικής''.

Η απάντηση ανέφερε τα παρακάτω:

''Θέμα: «Αποκομμιδή απορριμάτων από τους χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών»

Σχετ.: Το υπ'αριθμ. 2685/99784/26-11-2013 έγγραφό σας

Σε απάντηση του ως άνω σχετικού εγγράφου σας αναφορικά με την αποκομμιδή των απορριμμάτων από την οδό Χαλκιδικής, όπου κάθε Πέμπτη λειτουργεί η λαϊκή αγορά «Χατζηλαζάρου», σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας έχει επιληφθεί συνολικά επί του θέματος. Συγκεκριμένα, έχει ήδη υπογραφεί η υπ'αριθμ. 7/2013 προμήθεια σάκκων απορριμμάτων, για την συγκέντρωση των απορριμμάτων στους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών από τους πωλητές λαϊκών αγορών, καθώς και η σχετική ενημέρωση τους για την υποχρέωση τους να συλλέγουν καθημερινά τα απορρίμματά τους στους ειδικούς σάκους. Σήμερα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη διανομή 3,15 τόνων σάκκων απορριμμάτων στην λαϊκή αγορά «Μαρτίου», και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλοι 14,85 τόνοι στις υπόλοιπες λαϊκές αγορές αρμοδιότητας ΟΛΑΘ.

Στη διάθεση σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.''


Από τότε πέρασαν αισίως 3 χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει στην ουσία καμιά αλλαγή στην απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε και τότε....


Αυτά πάντως, παρέμειναν έτσι....

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, έφερε σκούπα, μάζεψε τα ζαρζαβατικά που βρίσκονταν κάτω από το αμάξι και τα άφησε στη μέση του δρόμου και πάρκαρε.....Ώρα 17:35.


Στις φωτογραφίες παραπάνω, προσθέστε και τα βρώμικα πεζοδρόμια με τα υγρά των φρούτων και των χαλασμένων λαχανικών, τους γεμάτους από σαλαμούρα τενεκέδες των τυριών που για να τα πάρουν για σκραπ οι Ρομά πετούν τα υγρά σε δενδροδόχους ή στα βουλωμένα φρεάτια με αποτέλεσμα η δυσοσμία (ειδικά το καλοκαίρι) να είναι ανυπόφορη κτλ.

Τελικά το τι έγινε στη πορεία, κανείς δεν γνωρίζει....Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η αποκομιδή ξεκινάει ακόμα και τώρα μετά τις 17:30, δηλαδή μιάμιση ώρα μετά τη λήξη της λαϊκής, με ότι αυτό σημαίνει και φυσικά σακούλες δεν νομίζω ότι μοιράζονται.....Και δεν αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά αλλά στο σύνολο τους.

Προηγούμενες αναφορές:

http://activethessaloniki.blogspot.gr/2015/10/blog-post_17.html
http://activethessaloniki.blogspot.gr/2016/08/blog-post_20.html
http://activethessaloniki.blogspot.gr/2015/09/blog-post_19.html

Κωνσταντίνος Πέγκος

Σχόλια